Kedudukan Melayu semakin terancam secara tuntas

SETELAH beribu kali dijelaskan, namun masih ada yang tidak nampak betapa keadaan orang Melayu serta umat Islam sedang dan semakin terancam.

Sama ada mereka ini masih berada di alam mimpi, sudah terpedaya dengan kedudukan yang peroleh atau memang terlalu bangap kerana mudah terpengaruh dengan propaganda pihak tertentu.

Kalau orang biasa saya tak hairan tetapi ini orang yang berjawatan dan berkelulusan PhD. Entah apalah yang menghinggap di kepala dan mata mereka sehingga begitu buta dalam menilai keadaan orang Melayu.

Mudah-mudah sahaja dimomokkan dan ‘dilencongkan’ ke arah naratif yang palsu mengenai hakikat terancamnya keadaan orang Melayu dan Islam iaitu ke arah negatif sahaja. Seolah-olah ancaman terhadap orang Melayu adalah angkara marhaen berbangsa lain semata-mata.

Padahal ancaman itu datang dalam pelbagai bentuk, dalang serta bidak caturnya, termasuk ahli politik, NGO, perundangan, tekanan antarabangsa dan sebagainya.

Tak mengapalah, di sini saya jelaskan sekali lagi kenapa kita kata kedudukan Melayu semakin terancam secara tuntas:-

 1. Tanah Rizab Melayu

Kalau dahulu ada 50 peratus daripada tanah negara telah dirizabkan sebagai Tanah Rizab Melayu tetapi data kini menunjukkan ia cuma tinggal 12 peratus sahaja. Ini belum masuk lagi ribuan hektar tanah kerajaan yang diceroboh tetapi tidak diambil tindakan, bukan baharu tetapi dah berlaku puluhan tahun.

Malah, terlalu banyak kes pencabulan terhadap tanah-tanah Rizab Melayu. Sangatlah ketara dan terpampang di akhbar-akhbar. Tak nampakkah?

Apakah ini bukan satu bentuk ancaman?

 1. Pegangan Ekonomi

Semua maklum keadaan ekonomi orang Melayu dan Bumiputera yang jauh terkebelakang. Penguasaan Melayu dan Bumiputera hanya tinggal sekitar 9 peratus berbanding sasaran 30 peratus di bawah DEB.

Kini, kita tidak langsung dengar wujudnya apa-apa initiatif khusus dan serius untuk mengangkat ekonomi Melayu.

Malah, ratifikasi perjanjian antarabangsa CPTPP baru-baru ini akan meminggirkan lagi ekonomi orang Melayu khususnya perusahaan-perusahaan kecil.

Apakah ini bukan satu bentuk ancaman?

 1. Pemilikan Hartanah

Lihat sajalah di sekeliling kita, siapa yang memiliki hartanah terutama di bandar-bandar? Apakah orang Melayu?

Hampir 90 peratus adalah milik bangsa lain, malah sebahagian besarnya milik syarikat dan warga asing. Apa dasar kerajaan untuk memastikan berlaku penguasaan yang saksama di bandar?

Mana-mana rakyat Malaysia termasuk (dan khususnya) orang Melayu rata-ratanya memang tidak mampu memiliki hartanah di bandar raya utama negara selepas hanganya melambung.

Ada di sesetengah tempat, hanya warga asing mampu membelinya yang rata-rata taikun luar sebagai pelaburan. Dasar kerajaan hanya membolehkan rakyat (yang majoritinya Melayu) untuk bersempit-sempit di flat kos rendah dan kepadatan yang teramat tinggi.

Apakah ini bukan satu bentuk ancaman?

 1. Kemiskinan Tegar

Sekitar 60 peratus orang Melayu di bandar berada pada kedudukan miskin tegar. Mereka hanya sekadar kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang. Majoriti B40 adalah terdiri daripada majoriti besarnya orang Melayu dan Bumiputera.

Majoriti graduan yang menganggur adalah juga merupakan orang Melayu dan Bumiputera. Ditambah dengan iklan-iklan kerja ‘Mandarin speaker only’ yang bersepah-sepah dan merumitkan lagi keadaan.

Apakah ini bukan satu bentuk ancaman?

 1. Institusi Raja

Apakah kita sudah lupa bagaimana tularnya video seorang aktivis parti politik yang membuat perancangan dengan kuncu-kuncunya untuk menghapuskan Institusi Raja ini?

Apakah kita tidak sedar akan gerakan anti-monarki yang sedang bebas merosakkan masyarakat? Mereka ini bukan sahaja anti-monarki tetapi rata-ratanya memang sentiasa memburuk-burukkan bangsa Melayu sekali dalam ucapan-ucapan mereka.

Apakah ini bukan satu bentuk ancaman?

 1. Bahasa Melayu

Selepas lebih 60 tahun merdeka, kita masih menggunakan perlembagaan dalam Bahasa Inggeris termasuk dalam segala proses undang-undang.

Jika ada usaha untuk menukarkannya kepada versi Bahasa Melayu maka segera mendapat tentangan daripada pelbagai pihak dengan pelbagai tohmahan. Cuba bayangkan dokumen utama negara kita sendiri masih mengekalkan bahasa asing.

Cuba lihat tanda-tanda dan nama-nama jalan, cuba lihat bahasa komunikasi baik dalam sektor kerajaan mahupun dan korpotrat, malah penggunaan bahasa dalam Parlimen juga telah bercampur-baur.

Berapa ramai penduduk negara yang sudah tidak fasih berbahasa Melayu? Betapa ramainya yang alergik Bahasa Melayu? Yang enggan belajar Bahasa Melayu pun ada ramai.

Baru-baru ini, ramai pula pihak termasuk NGO-NGO yang membantah jika standard peperiksaan subjek Bahasa Melayu SJKC dinaikkan setara dengan sekolah kebangsaan.

Nak letak tulisan Jawi dalam buku pelajaran pun ditentang hebat dengan pelbagai hasutan yang Islamofobia, antara kononnya pegangan agama mereka terancam. Tidak pula dengar mereka ini bising mengenai ‘ancaman terhadap Melayu’ dalam isu ini dulu?

Malah, akta-akta mengenai bahasa kebangaan sudah tidak lagi menjadi asas untuk menentukan sistem pembelajaran negara. Sebaliknya sijil UEC kini pula diiktiraf (sudah banyak negeri yang iktiraf) yang akan lebih meminggirkan Bahasa Melayu dan Sejarah negara (yang berteraskan kemelayuan).

Apakah ini bukan satu bentuk ancaman?

 1. Perundangan

Mahkamah Syariah sehingga hari ini masih jauh lebih rendah daripada mahkamah sivil. Sering keputusan Mahkamah Syariah dipertikai ke peringkat sivil. Nak pinda Akta 355 sahaja pun mendapat tentangan luar biasa, jangankan nak laksana hukum Islam sepenuhnya.

Apakah ini bukan satu bentuk ancaman?

 1. Kebudayaan dan Sejarah

Hampir tidak ada mana-mana pihak yang berani memperjuang dan mempertahankan budaya Melayu. Identiti sebuah masyarakat Melayu telah lama hilang dan rakyat lebih berasa asing dengan kebudayaan Melayu.

Sejarah bangsa Melayu telah banyak diputar belit sehingga orang Melayu tidak lagi berasa bangga dan ada jati diri yang kuat. Malah, itu pun banyak lagi yang ingin diputar belit dan dipadam.

Lihatlah ketika filem Mat Kilau ditayangkan dahulu. Betapa ramai pihak yang berduyun-duyun mahu memburuk-burukkan beliau dengan pelbagai naratif palsu seperti pengkhianat, pemberontak dan sebagainya. Entah apa pula cerita-cerita palsu mengenai hero-hero kita seperti Dato Bahaman dan sebagainya yang akan ada nanti.

Yang bertambah peliknya lagi, sambutan keagamaan dari negara luar seperti Bon Odori diberi publisiti dan sambutan yang luar biasa. Cuba bayangkan sebuah negara yang pernah menjajah dan membunuh ribuan penduduk negara kini dijulang. Bukan biasa-biasa yang dijulangnya; ritual kepercayaan nenek moyang mereka. Mana maruah kita?

Apakah ini bukan satu bentuk ancaman?

 1. Pendidikan Islam

Tidakkah kita lupa, ada ahli-ahli dan aktivis politik yang kuat menyuarakan agar pembelajaran agama (Islam) dibuang dari universiti atas pelbagai alasan seperti membuang masa, toleransi dan sebagainya?

Kita juga tidak lupa, ada aktivis NGO yang mempertikai mengenai solat di sekolah satu ketika dahulu. Akhirnya, individu itu dilantik oleh kerajaan sebagai penasihat mengenai pendidikan. Apakah kita lupa?

Malah, pembelajaran mengenai Islam di IPT sudah tidak lagi menjadi elemen utama dan diganti dengan subjek etika dan kebudayaan umum. Jadi tak hairan kalau graduan-graduan nanti sudah tidak ada asas agama yang kuat.

Institusi-institusi Islam seperti Jakim, pusat-pusat tahfiz dan sekolah-sekolah agama sering diserang dan dihina yang dikatakan hanya sekadar menghabiskan duit rakyat dan menghasilkan pelajar-pelajar yang ektremis agama.

Malah, memang sudah ada cadangan agar Jakim dimansuhkan dulu. Apakah kita sudah lupa?

Apakah ini bukan satu bentuk ancaman?

 1. Ideologi-Ideologi Songsang

Serangan doktrin Hak Asasi Manusia yang mempromosikan LGBT dan dakyah gender equality semakin diberi tempat.

Ratusan orang pernah berarak di Dataran Merdeka pada satu ketika dahulu. Adakah ini tidak mengancam agama Islam dan norma orang Melayu? Apakah ini tidak akan menimbulkan bala daripada Allah SWT?

Apakah kita lupa ada aktivis LGBT yang pernah dilantik ke dalam Kementerian Belia dan Sukan?

Malah, betapa ramainya aktivis LGBT yang bebas berkempen dan merekruit. Tiada segan silu dah pun.

Apakah ini bukan satu bentuk ancaman?

 1. Sosial

Kita pernah dilaporkan beberapa tahun lepas bahawa negara ada sekitar 500,000 anak luar nikah yang majoritinya adalah orang melayu. Itu yang dilapor dan maklumat lama, mungkin kini dah jauh bertambah.

Apakah ini tidak akan mengancam keadaan sosial orang Melayu dan umat Islam?

80 peratus pengunjung pusat-pusat maksiat yang semakin bercambah adalah merupakan anak Melayu tetapi pusat-pusat maksiat tumbuh seperti cendawan selepas hujan dan seolah-olah kerajaan tidak berdaya untuk membuat apa-apa.

Terlalu banyak perkara yang boleh saya senaraikan yang mengancam kedudukan Melayu dan agama Islam.

Cukuplah 11 perkara ini sahaja yang sempat saya tulis secara ringkas.

Betul, kita ada pemimpin Melayu tapi apa maknnya jika mereka sendiri tidak berani mengubah dan menggunakan kuasanya?

Benar, kita ada perlembagaan yang melindungi kedudukan Melayu dan Islam tetapi itu semua hanya helaian kertas yang sering kali dilanggari tanpa rasa bersalah pun.

Saya harap yang masih tak faham akan dapat turun padang dan lihat ke bawah untuk merasai hakikat sebenar orang Melayu.

Tiada apa di dunia ini tiada ancaman untuknya. Bodohlah jika hanya pejam mata dan berpura-pura semuanya ‘okey’ belaka.

Lihatlah dengan mata hati, bukan mata politik dan kedudukan.

Berhentilah menipu diri sendiri.

TV Pertiwi adalah satu platform berita online yang dikendalikan sepenuhnya oleh Kerengga Merah Sdn Bhd (KMSB).

KMSB ditubuhkan pada Julai 2018 dan berdaftar secara rasmi dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

TV Pertiwi juga berdaftar secara rasmi sebagai media online dengan Jabatan Penerangan Malaysia.

Dalam penyelengaraan

1. Editor Berita dan Isu Semasa

2. Wartawan Siaran

3. Pelajar Latihan Amali (Penyiaran & Kewartawanan)

Dasar Privasi ini terpakai untuk sambungan, akses dan penggunaan anda di semua laman web, laman web berkaitan dan aplikasi yang berkaitan TV Pertiwi (“Laman”) dan perkhidmatan dan / atau produk yang disediakan oleh Kerengga Merah Sdn Bhd dan syarikat-syarikat gabungannya (termasuk syarikat-syarikat induk, syarikat-syarikat subsidiari, syarikat-syarikat berkaitan dan syarikat-syarikat bersekutu) (secara kolektif dirujuk sebagai “Kumpulan” atau “kami”). Dengan mengakses mana-mana halaman atau ciri Laman dan / atau menggunakan perkhidmatan dan / atau produk, anda bersetuju untuk terikat dengan Dasar Privasi ini tanpa batasan atau kelayakan.

Jika anda tidak menerima Dasar Privasi ini, sila hentikan akses anda ke Laman dengan segera atau jangan memberi apa-apa Data Peribadi anda kepada kami.

1. Pengumpulan Data Peribadi

1.1. Bagi tujuan Dasar Privasi ini, Data Peribadi bermaksud maklumat mengenai anda, dari mana anda boleh dikenal pasti, termasuk tetapi tidak terhad kepada maklumat berkenaan dengan nama, umur, nombor telefon, telefon bimbit dan faksimili, alamat e-mel, alamat kediaman dan/atau pejabat, nombor kad pengenalan/nombor paspot, jantina, tarikh lahir, status perkahwinan, bangsa, etnik, kewarganegaraan, pekerjaan, maklumat anak-anak, imej (termasuk gambar) dan suara dan / atau kesamaan dalam format audio dan / atau video, banjaran pendapatan, maklumat majikan, maklumat bank, maklumat kad kredit, data sosio dan/atau gaya hidup, alamat IP anda dan apa-apa maklumat lain mengenai anda yang anda berikan kepada kami dari semasa ke semasa.

1.2. Data Peribadi anda akan dikumpulkan daripada pelbagai sumber termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut: –

(a) secara langsung daripada anda melalui apa jua cara dan/atau dalam apa jua perkara;
(b) diperolehi secara bebas daripada sumber-sumber umum yang sedia ada atau sumber-sumber lain yang sah;
(c) melalui Laman dan dari cookies yang digunakan di Laman ini;
(d) diperolehi daripada pelbagai entiti atau bahagian dalam Kumpulan; dan
(e) diperolehi daripada pihak-pihak ketiga.

2. Cookies dan Peranti Penjejakan lain

2.1. Kami mungkin menggunakan cookies dan teknologi penjejakan lain untuk meningkatkan dan memperibadikan penggunaan Laman ini. Cookies adalah kepingan kecil maklumat yang disimpan di cakera keras komputer atau peranti anda untuk tujuan penyimpanan rekod, dan digunakan oleh kami untuk mengesan lawatan anda. Cookies boleh digunakan untuk menyimpan pilihan anda untuk kemudahan anda semasa menggunakan Laman ini.

2.2. Dari semasa ke semasa, kami mungkin membenarkan pihak ketiga (termasuk pengiklan) untuk menetapkan cookies di Laman kami untuk tujuan yang mungkin termasuk penyelidikan pasaran, iklan, penjejakan pendapatan, untuk meningkatkan kefungsian Laman atau pemantauan bagi pematuhan degan perjanjian pengguna atau perjanjian langganan yang berkaitan. Kami mungkin tidak mempunyai akses kepada cookies pihak ketiga ini dan pihak-pihak ini mungkin mempunyai dasar privasi mereka tersendiri dan maklumat yang dihasilkan oleh cookies tersebut daripada penggunaan di Laman ini mungkin dihantar dan disimpan di pelayan pihak ketiga tersebut.

2.3. Anda boleh memilih untuk memadam atau menyekat cookies tersebut dengan mengubah tetapan pada komputer atau peranti anda. Walaubagaimanapun, memilih untuk berbuat demikian boleh mengurangkan fungsi Laman, kualiti dan kecekapan penyampaian perkhidmatan dan / atau produk atau boleh menghalang akses ke kawasan bagi pendaftaran / langganan sahaja atau ciri-ciri tertentu Laman.

3. Sekuriti

3.1. Kami telah melaksanakan teknologi, dasar dan langkah yang munasabah yang direka untuk mengamankan dan melindungi privasi anda daripada akses yang tidak dibenarkan, penggunaan yang tidak wajar, pendedahan dan pengubahan.

3.2. Walaupun kami akan menggunakan usaha terbaik untuk mengekalkan pelan keselamatan yang kami anggap secukupnya untuk melindungi Data Peribadi anda, kami tidak menjamin bahawa Laman ini akan bebas daripada pelanggaran keselamatan, terutama disebabkan oleh tindakan pihak ketiga yang tidak dibenarkan seperti tetapi tidak terhad kepada serangan spoof, hacking sesi, sniffing atau pengganguan.

3.3. Apabila anda mendaftar atau melanggan sebarang perkhidmatan dan / atau produk, anda boleh diberikan identiti unik yang terdiri daripada identiti pengguna anda dan / atau kata laluan anda (“Identiti”). Adalah tanggungjawab anda untuk memastikan Identiti anda dijamin dan tidak berkongsi atau membolehkan sesiapa sahaja untuk mengakses Identiti anda (sama ada anda telah bertindak secara lalai atau tidak). Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa pelanggaran keselamatan atau privasi di mana ia disebabkan oleh apa-apa tindakan atau peninggalan oleh anda yang membolehkan pihak ketiga untuk mengakses Identiti anda atau Laman dan perkhidmatan dan / atau produk melalui Identiti anda.

4. Tujuan Pengumpulan Data Peribadi

4.1. Data Peribadi anda akan dikumpul, diproses dan digunakan oleh kami untuk tujuan berikut: –

(a) untuk mengesahkan Identiti anda;
(b) untuk pendaftaran akaun pengguna dan untuk mengurus dan mengekalkan akaun atau keahlian anda dengan kami;
(c) untuk menghantar kepada anda jemputan ke pelancaran produk, bahan promosi, perkembangan terkini, tawaran istimewa dan iklan untuk tujuan pemasaran;
(d) untuk membekalkan kepada anda perkhidmatan dan/atau produk yang ditawarkan oleh kami atau pihak ketiga yang diminta oleh anda atau yang kami berpendapat mungkin diminati oleh anda atau untuk memproses sebarang permohonan atau selainnya apa-apa komunikasi daripada anda kepada kami;
(e) untuk memproses penyertaan anda dan untuk berkomunikasi dengan anda berkenaan dengan penyertaan anda dalam mana-mana acara, aktiviti atau pertandingan yang dianjurkan oleh kami;
(f) untuk memproses bayaran yang berkaitan dengan mana-mana perkhidmatan dan/atau produk;
(g) untuk memaklum balas kepada pertanyaan atau aduan anda dan untuk menyelesaikan pertikaian;
(h) untuk mengekalkan rekod pelanggan kami dan pelanggan bakal dan penyimpanan rekod dalaman kami;
(i) untuk menjalankan penyelidikan;
(j) untuk tujuan pentadbiran dalaman, termasuk tetapi tidak terhad kepada penyediaan dan perlaksanaan apa-apa penilaian, statistik, analisis atau laporan dalaman berhubung dengan pelanggan kami, pelanggan berpotensi, produk dan perkhidmatan kami;
(k) untuk tujuan penyediaan dan penyerahan apa-apa tuntutan atau bayaran kepada mana-mana pihak atau untuk audit/pemeriksaan oleh mana-mana pihak atas apa jua tujuan yang berkaitan dengan perniagaan kami;
(l) untuk mematuhi sebarang undang-undang atau peruntukan regulatori dan/atau membuat pendedahan-pendedahan di bawah peruntukan mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling dan/atau kod yang terpakai kepada kami dan/atau bagi pencegahan jenayah;
(m) untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan dan / atau produk yang mungkin disediakan untuk anda;
(n) untuk mengimbas mesej secara automatik untuk memeriksa spam, penipuan, serangan phishing, virus komputer atau malicious pengaturcaraan komputer, dan aktiviti malicious yang lain atau kandungan haram atau dilarang; dan
(o) untuk apa-apa tujuan yang berkenaan atau secara sampingan atau lanjutan dari peniagaan atau matlamat Kumpulan.

Dengan menggunakan mana-mana ciri Laman dan perkhidmatan dan/atau produk yang dibekalkan oleh kami, anda bersetuju kepada pengumpulan, penggunaan dan pendedahan (mengikut mana yang berkenaan) Data Peribadi anda oleh kami seperti yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini.

4.2. Kami perlu mengumpul dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan di atas untuk memberikan anda perkhidmatan dan / atau produk. Sekiranya anda gagal untuk memberikan Data Peribadi kepada kami atau Data Peribadi adalah tidak memuaskan bagi kami atau anda memilih untuk mengeluarkan Data Peribadi anda, perkhidmatan dan / atau produk atau ciri Laman tertentu mungkin tidak tersedia untuk anda atau kami tidak dapat membekalkan pelbagai jenis manfaat perkhidmatan dan/atau produk yang dibekalkan oleh kami dan/atau melaksanakan obligasi kami di bawah mana-mana bakal kontrak atau yang sedia ada dengan anda. Dalam keadaan sedemikian, kami tidak akan bertanggungjawab atas gangguan, ketiadaan pembekalan, atau kehilangan perkhidmatan dan/atau produk dan/atau bagi apa-apa kerugian dan/atau ganti rugi yang berbangkit.

5. Pendedahan Data Peribadi

5.1. Data Peribadi anda yang diberikan kepada kami akan dirahsiakan. Walaubagaimanapun, anda bersetuju bahawa kami boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak berikut sebagaimana yang perlu atau sesuai termasuk dan tidak terhad kepada yang berikut: –

(a) mana-mana pihak di mana kami dikehendaki untuk berbuat demikian di bawah undang-undang atau sebagai maklum balas kepada mana-mana pihak berkuasa, agensi kerajaan, dan/atau pengawal selia industri;
(b) pihak kewangan, juruaudit, penasihat undang-undang, penasihat kewangan, akauntan kami dan penasihat profesional yang lain;
(c) pembekal perkhidmatan dan produk pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada teknologi maklumat;
(d) pengiklan, pengendali rangkaian, syarikat pengurusan hartanah, kontraktor atau sub-kontraktor kami; dan/atau
(e) rakan usahasama dan/atau rakan kongsi niaga kami atau mana-mana syarikat yang berkaitan atau berhubungan dengan kami.

5.2. Apabila anda menjadi pemenang dalam suatu peraduan atau mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti kami, kami mungkin menyiarkan nama anda, gambar-gambar dan Data Peribadi lain tanpa pampasan bagi tujuan pengiklanan dan publisiti.

5.3. Kami akan berusaha untuk memastikan langkah-langkah sewajarnya diambil supaya pihak ketiga tersebut tidak menggunakan Data Peribadi selain daripada tujuan yang dinyatakan di sini dan untuk memastikan kerahsiaan Data Peribadi yang mencukupi. 

6. Pautan

6.1. Laman ini mungkin mempunyai pautan kepada laman web lain. Di mana kami menyediakan pautan, ia tidak bermakna kami mengesahkan atau meluluskan dasar laman tersebut terhadap privasi pelawat. Anda harus menyemak dasar privasi mereka sebelum menghantar sebarang data peribadi kepada mereka.

7. Pemindahan Data Peribadi

7.1. Anda dengan ini membenarkan Data Peribadi yang telah anda bekalkan kepada kami atau pembekal-pembekal perkhidmatan atau produk pihak ketiga kami, boleh dipindah di dalam atau di luar Malaysia, di mana kami berpendapat perlu bagi tujuan pembekalan perkhidmatan dan/atau produk kepada anda. Kami akan berusaha untuk memastikan Data Peribadi tidak digunakan selain untuk tujuan yang dinyatakan di sini dan untuk memastikan kerahsiaan Data Peribadi yang secukupnya.

8. Akses kepada Data Peribadi

8.1. Anda mempunyai hak untuk:-

(a) meminta akses kepada Data Peribadi anda;
(b) meminta untuk membetulkan Data Peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau tidak dikemas kini;
(c) meminta menghentikan pemprosesan Data Peribadi anda untuk tujuan pemasaran;
(d) menarik balik kebenaran anda bagi pemprosesan Data Peribadi anda bagi tujuan yang dinyatakan di sini atau mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda; dan/atau
(e) membuat sebarang pertanyaan mengenai Data Peribadi anda,

tertakluk kepada sekatan undang-undang dan/atau syarat-syarat kontrak yang berkenaan.

Bagi tujuan di atas, sila hubungi kami di alamat berikut:-

Alamat : Pertiwi TV, l 8-03-03A, Jalan Medan Pusat Bandar 7A, Bangi Sentral, 43650 Bandar Baru Bangi.

Email:

8.2. Kami berhak untuk mengenakan bayaran untuk memproses mana-mana permohonan akses Data Peribadi.

9. Data Peribadi yang Diberikan oleh Anda

9.1. Anda mengesahkan bahawa anda telah mendapatkan kebenaran daripada orang-orang/syarikat-syarikat berkenaan dengan Data Peribadi yang diberikan oleh anda kepada kami untuk tujuan yang dinyatakan di sini.

10. Pemindaan Dasar Privasi

10.1. Kami berhak untuk meminda Dasar Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa memberi sebarang notis terdahulu dan anda akan dianggap telah menerima perubahan tersebut jika anda terus mengakses atau menggunakan Laman atau perkhidmatan dan / atau produk selepas perubahan tersebut.

TERMA PENGGUNAAN LAMAN WEB INI

Anda perlu bersetuju dengan syarat-syarat penggunaan. Jika tidak, sila jangan gunakan website ini.

TERMA DAN SYARAT PENGGUNAAN LAMAN WEB

TV Pertiwi berhak, mengikut budi bicara mutlaknya, untuk mengubah , mengubahsuai, menambah atau mengeluarkan bahagian daripada :

Syarat-syarat penggunaan, laman web ini, termasuk apa-apa kandungan , produk, perkhidmatan atau ciri laman web, dan berubah dalam apa-apa yuran atau caj.

Perubahan akan berkuatkuasa sebaik sahaja dan anda mengakui bahawa pemberitahuan elektronik ( dengan menyiarkan di laman web ini atau melalui e-mel ) adalah mencukupi dan faedah melalui kos menurun dan fleksibiliti meningkat dan kelajuan.

Penggunaan laman web ini selepas notis itu akan dianggap sebagai penerimaan perubahan tersebut.

HAK MILIK

Laman web ini dimiliki dan dikendalikan oleh TV Pertiwi. Perisian , semua halaman , imej, teks, multimedia dan kandungan lain dalam laman web ini adalah hak milik TV Pertiwi, melainkan jika dinyatakan dengan jelas atau dilindungi oleh pengecualian berikut.

Jenama dan tanda perdagangan adalah kepunyaan pemilik masing-masing .

Pengendorsan, komentar , imej, pautan ke laman pihak ketiga di mana ia mengandungi nama-nama produk, nama syarikat , cap dagang atau komponen proprietari lain adalah harta pemilik masing-masing .

Gambar yang digunakan untuk hiasan dari laman web ini telah dibeli sebagai royalti percuma imej saham di bawah lesen.

HAK CIPTA

Bahan yang terkandung dalam laman web ini adalah hak cipta TV Pertiwi, melainkan dinyatakan sebaliknya. Selain daripada kandungan yang oleh sifat bertujuan untuk dimuat turun untuk kegunaan dalaman anda, semua kandungan lain adalah terhad yang dibenarkan di bawah Akta Hak Cipta Malaysia.

Jika dengan niat yang baik anda percaya bahawa bahan-bahan di laman web ini melanggar hak cipta anda, anda boleh menghantar kami notis meminta bahawa bahan yang dikeluarkan. Maklumat perhubungan boleh menyediakan menggunakan pautan di bahagian bawah halaman ini.

PENGGUNAAN LAMAN INI

Ciri-ciri tertentu atau perkhidmatan yang ditawarkan melalui laman web ini mungkin memerlukan anda untuk membuka akaun ( termasuk menubuhkan sebuah pengenalan pengguna dan kata laluan) . Anda bertanggungjawab sepenuhnya untuk mengekalkan kerahsiaan maklumat akaun anda, termasuk kata laluan anda dan untuk apa-apa dan semua aktiviti yang berlaku di bawah akaun anda . Anda bersetuju untuk memberitahu TV Pertiwi dengan serta-merta apa-apa penggunaan yang tidak dibenarkan akaun atau kata laluan anda, atau mana-mana pelanggaran keselamatan yang lain . Anda mungkin bertanggungjawab atas kerugian yang ditanggung oleh perniagaan bersih atau mana-mana pengguna lain dalam laman web kerana orang lain menggunakan akaun dan kata laluan anda.

Anda tidak boleh menggunakan akaun orang lain atau kata laluan tanpa memberi kebenaran nyata dan persetujuan pemegang akaun dan kata laluan. Perniagaan bersih tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul daripada kegagalan anda untuk mematuhi kewajipan ini.

DASAR PRIVASI

Dasar privasi TV Pertiwi  ini terpakai kepada penggunaan laman web ini. Sila klik di sini untuk melihat polisi privasi kami, atau gunakan pautan di bahagian bawah setiap halaman pada bila-bila semasa melawat laman web kami. Dengan menggunakan laman ini , anda mengakui bahawa transmisi internet tidak pernah benar-benar peribadi atau selamat , walaupun disulitkan.

PAUTANKE LAMAN WEB LAIN

Laman web ini mempunyai pautan ke laman web pihak ketiga bebas. Laman web yang disediakan untuk kemudahan dan tidak berada di bawah kawalan atau pemilikan TV Pertiwi. Perniagaan bersih tidak menyokong kandungan mana-mana laman yang dipautkan dan anda perlu membuat pertimbangan bebas anda sendiri mengenai interaksi anda dengan laman-laman berkaitan.

TATAKELAKUAN

Semasa menggunakan laman web ini atau perkhidmatan yang berkaitan laman web , anda bersetuju untuk tidak:

Menyekat atau menghalang mana-mana pengguna lain daripada menggunakan dan menikmati laman web ini,

Memuat naik atau menghantar apa-apa kandungan yang menyalahi undang-undang , penipuan, berbahaya atau lucah,

Melanggar hak cipta atau meninggalkan kesan hak harta intelek,

Memuat naik atau menghantar apa-apa bentuk permintaan yang tidak dibenarkan (termasuk spam) ,

Memuat naik atau menghantar apa-apa kandungan yang berniat jahat atau komponen mengganggu ( termasuk virus dan cacing ),

Menyiasat , mengimbas atau menguji kelemahan laman web atau mana-mana rangkaian disambungkan kepada laman web ini,

Mengganggu atau infrastruktur tapak (termasuk penafian serangan perkhidmatan) mengganggu,

Memuat naik atau menghantar kandungan yang anda tidak mempunyai hak undang-undang untuk menghantar,

Memalsukan tajuk-tajuk atau memanipulasikan pengenalpastian dengan tujuan untuk menyamar punca perpindahan,

Sengaja melanggar mana-mana undang-undang,

Cuba untuk menjual atau secara haram keuntungan daripada laman web ini, termasuk membuka atau mengakses kod asas,

Mengumpul atau menyimpan data peribadi tentang pengguna lain laman web ini, dan

Menyamar sebagai pengguna lain laman web ini atau mendapat akses dengan menyamar sebagai orang lain atau entiti.

Perniagaan bersih tidak mempunyai kewajipan untuk menguatkuasakan syarat-syarat ini , melainkan jika diarahkan berbuat demikian oleh undang-undang , tetapi anda mengakui bahawa TV Pertiwi boleh mengawasi laman dan menguruskan laman web ini di mana-mana kaedah  yang membolehkan syarat-syarat ini dikuatkuasakan.

PENAFIAN

TV Pertiwi tidak menjanjikan bahawa laman web ini atau mana-mana kandungan , perkhidmatan atau ciri laman web ini akan bebas dari ralat atau tanpa gangguan , atau bahawa apa-apa kesilapan akan diperbetulkan , atau penggunaan laman web ini akan memberikan hasil yang tertentu. Tapak dan kandungannya disampaikan tepat pada ‘ seperti adanya ‘ dan secara ‘seadanya ‘ . Semua maklumat di halaman ini tertakluk kepada perubahan tanpa notis.

TV Pertiwi menolak semua jaminan, tersurat atau tersirat, termasuk apa-apa jaminan ketepatan, bukan pelanggaran, kebolehdagangan dan kesesuaiannya untuk tujuan tertentu . Anda menganggap jumlah tanggungjawab untuk penggunaan tapak dan mana-mana laman yang dipautkan atau perkhidmatan. Remedi tunggal anda terhadap TV Pertiwi untuk rasa tidak puas hati dengan laman web atau apa-apa kandungan adalah untuk berhenti menggunakan laman web atau kandungan tersebut . Ini had pelepasan adalah sebahagian daripada perjanjian di antara pihak-pihak.

HAK LIABILITI

Kecuali di mana dilarang oleh undang-undang , TV Pertiwi tidak akan bertanggungjawab pada anda untuk mana-mana tidak langsung , berbangkit , teladan, punitif atau sampingan , termasuk kehilangan keuntungan , walaupun TV Pertiwi telah dinasihatkan kemungkinan berlakunya kerosakan yang dimaksudkan .

PENANGGUNGAN KERUGIAN

Anda bersetuju untuk tidak menuntut sebarang kerugian dari TV Pertiwi, pegawai, pengarah , pemegang saham, yang terdahulu , pekerja, ejen , anak syarikat dan sekutu, termasuk kerugian liabiliti , tuntutan atau perbelanjaan ( termasuk yuran guaman) oleh mana-mana pihak ketiga disebabkan oleh kecuaian, kesukaran, atau kesilapan yang timbul daripada penggunaan lsmsn web dan / atau perkhidmatan TV Pertiwi.

MELANGGAR TERMA PENGGUNAAN INI

TV Pertiwi mungkin memelihara mana-mana penjangkitan atau komunikasi oleh anda dan boleh mendedahkan maklumat ini jika semunasabahnya perlu untuk mematuhi proses undang-undang , menguatkuasakan syarat-syarat penggunaan , atau melindungi hak, harta, dan keselamatan TV Pertiwi dan pihak-pihak berkaitan .

Melanggar syarat-syarat penggunaan boleh membawa kepada menamatkan akses anda ke laman web ini dan TV Pertiwi boleh mendapatkan pemulihan yang boleh didapati oleh undang-undang atau dalam ekuiti.

PENGGUNAAN UNDANG-UNDANG

Perjanjian ini tertakluk di dalam Negara Malaysia dan anda bersetuju bahawa semua perkara yang berhubungan dengan akses atau penggunaan laman web ini , termasuk semua pertikaian akan dikawal dan ditafsirkan selaras dengan undang-undang Malaysia, dan mengetepikan apa-apa bantahan kepada apa-apa bidang kuasa atau tempat.

Kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan apa-apa pertikaian segera dan dengan niat yang baik. Di mana jika kita tidak dapat menyelesaikan apa-apa pertikaian itu, maka salah satu pihak boleh mengemukakan pertikaian untuk tidak terikat pengantaraan berat sebelah. Jika pertikaian itu tidak dapat diselesaikan melalui perbincangan, maka kedua belah pihak boleh menggunakan mana-mana tindakan pembetulan yang ada pada mereka di bawah undang-undang Malaysia.

Hubungi Kami

PEJABAT: 03-89220328

Ada berita hendak dikongsi? Atau cadangan dan maklumbalas untuk kami perbaiki?

Media Sosial TV Pertiwi